Κυριακή, 18 Ιουνίου 2017

"Τρέμουν" στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας στα Βαλκάνια.

Του Άρη Δημόπουλου

Πρώτη υποψήφια χώρα για άμεση συνεργασία με τη Ρωσία, είναι η ομόδοξη Σερβία. Το "Ορθόδοξο τόξο" των Βαλκανίων τρομάζει τη Δύση, η οποία βλέπει το αντίπαλο δέος της να αποκτά σημαντικά ερείσματα στην περιοχή των Βαλκανίων.

Αναφερόμενος σε ακρόαση της Γερουσίας την Τετάρτη, ο Αναπληρωτής Βοηθός Υφυπουργός Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων των ΗΠΑ, Hoyt Brian Yee, εξέφρασε την ανησυχία του για ένα στρατιωτικής φύσεως κέντρο των Ρωσίας-Σερβίας στο Νις.
Ο Yee ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για το κέντρο της Νις, το οποίο βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο, όχι τόσο για αυτό που είναι τώρα, αλλά για το τι θα μπορούσε να γίνει εάν λάβει αυτό που ζητά η Ρωσία από τη Σερβία.
"Εάν η Σερβία επιτρέψει στη Ρωσία να δημιουργήσει ένα ειδικό κέντρο για κατασκοπεία ή άλλες κακές δραστηριότητες, θα χάσει τον έλεγχο σε ένα μέρος της επικράτειάς της", προειδοποίησε ο Yee.
Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς απάντησε λέγοντας ότι δεν ενδιαφέρεται για τη γνώμη της Ουάσιγκτον για το θέμα αυτό και ότι ήταν στο Βελιγράδι να αποφασίσει τι να κάνει.
Το κέντρο αυτό θα αποτελεί ορμητήριο για τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις εντός σερβικής επικράτειας, αλλά και το κατάλληλο εκπαιδευτήριο για τους Σέρβους στρατιώτες.
Ιδιαίτερα από τη στιγμή που η ένταση με την Αλβανία και το Κόσοβο παραμένει στα ύψη, αυτή είναι μίας στρατηγικής φύσεως κίνηση από το Βελιγράδι, που συνεπάγεται και άμεση εμπλοκή της Μόσχας στα Βαλκάνια.
Κατά πολλούς αυτή η συμφωνία μεταξύ των δύο ομόδοξων χωρών έρχεται ως απάντηση στην αναπάντεχη ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ, κάτι που άλλαξε τις ισορροπίες στα Βαλκάνια.
el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.